VIZITA PRINCIPELUI NICOLAE LA CNER CLUJ

Published by

on

Miercuri, 20 martie 2024, am fost martorii unui eveniment special: prezența în școala noastră a unui musafir deosebit – Alteța Sa Principele Nicolae, nepotul regelui Mihai I, din marea familie de Hohenzollern-Sigmaringen, ajunsă pe tronul României la 10 mai 1866, prin Carol I, când a depus și jurământul față de neam și țară.

Cuvintele lui sunt emoționante și au fost respectate ad literam:

Punând piciorul pe acest pământ sfânt, am devenit român. Vă aduc o inimă credincioasă, intenții curate, o voință hotărâtă de a face bine, un devotament fără limită față de noua mea patrie și un respect de nezdruncinat pentru lege. Astăzi cetățean, mâine, dacă trebuie, soldat, voi împărți cu voi cele bune și cele rele. Credeți în mine, precum eu cred în voi. Doar Dumnezeu poate ști ce va rezerva viitorul patriei noastre.

După cum știm, viitorul a rezervat celor patru regi ai României, clipe foarte fericite precum independența României, crearea României Mari, realizări economice, dar și momente tragice precum pierderi teritoriale, abdicarea forțată a regelui Mihai I, exilul său și momente stânjenitoare în 1990.

Citatul de pe stema regală NIHIL SINE DEO a călăuzit întreaga activitate a regilor României, o altă mărturie în acest sens este și alocuțiunea Majestății Sale, regele Mihai I, în 2011, în Parlamentul României:

Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Stă doar în puterea noastră să facem o țară statornică, prosperă și admirată în lume.

Elevii colegiului nostru studiază la istorie mai multe aspecte din perioada regalității, fiind implicați în activități extrașcolare pe această temă: întâlniri cu specialiști ai temei, organizate cu ocazia zilei de 10 mai, ziua regelui, activități organizate cu ocazia centenarului unirii, Maratonul istoriei cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Constituția din 1923, activitate desfășurată în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei Române. Toate aceste activități demonstrează interesul crescut al elevilor de azi pentru acest capitol al istoriei, relevă respectul și aprecierea lor pentru contribuția regalității în evoluția României.

În cadrul evenimentului, elevii au împărtășit cunoștințe referitoare la acest subiect și empatia față de acesta, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea Alteței Sale. Au fost rememorate cu acest prilej câteva pagini din istoria regalității române,  Alteța Sa contribuind cu informații noi, interesante.

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.