5 zone, 5 stații ale Caravanei Reciclării Creative la CNER

Published by

on

La Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, la nivelul ciclul primar, proiectul național
„Caravana Reciclării Creative” a demarat în data de 4 martie 2024 și acum este în plină desfășurare, urmând să se finalizeze în data de 15 mai 2024.
De la ideea inițială s-au dezvoltat rapid noi și noi inițiative creative, menite să contribuie la realizarea
scopului propus, pe măsura parcurgerii traseului acestei „Caravane a Reciclării Creative”. Coordonatorii proiectului se ocupă de organizarea activităților menite să înfrumusețeze spațiile școlii prin amenajarea celor cinci zone specifice proiectului, implicând elevii ciclului primar, profesori, părinți, comunitatea locală.
Iată câteva detalii din perspectiva fiecărui profesor coordonator de zonă despre activitățile desfășurate, în momentul în care participanții la acest proiect opresc rând pe rând în „stațiile Caravanei”, cu scopul realizării obiectivelor propuse:

1. Zona „Colectare selectivă” – coordonator Iolanda Molnar

Primul pas în realizarea coșurilor de colectare selectivă a fost solicitarea lansată către elevii ciclului primar de a recicla fiecare câte 2 peturi 0,5 l, iar apoi de a le aduce la școală. Zis și făcut! Elevii, părinții și cadrele didactice de la clasele ciclului primar au răspuns cu promptitudine acestei solicitări. Am beneficiat de un proiect din partea unui părinte arhitect pentru realizarea acestor coșuri originale.
Au urmat două săptămâni în care s-a depus un efort extraordinar pentru realizarea acestor recipiente
originale pentru colectarea selectivă a deșeurilor: plastic și metal, hârtie și carton, sticlă. S-au realizat 6 astfel de recipiente, 3 fiind așezate la etajul clădirii școlii, iar 3 fiind poziționate la parter, conturându-se astfel Zona de „Colectare selectivă”. Această acțiune a fost caracterizată de câteva cuvinte-cheie: colaborare, implicare, muncă în echipă, răbdare, meticulozitate, perseverență, responsabilitate și lista poate continua.
Fiecare participant la această activitate, copil sau adult, a avut parte de bucuria de a vedea produsele finale, prima „stație” a Caravanei fiind de un real succes. Astfel, Zona de „Colectare Selectivă” a fost inaugurată în timpul săptămânii Școala Verde, mai exact în data de 20 martie 2024.
Pe parcursul Școlii Verzi, fiecare clasă a primit informațiile necesare pentru a realiza reciclarea în mod
corect, eficient și creativ, fiind aprofundate informațiile legate de culorile reciclării: VERDE pentru sticlă, GALBEN pentru plastic și metal, ALBASTRU pentru hârtie și carton. Aplicarea în practică a cunoștințelor teoretice a fost facilă, elevii implicându-se cu responsabilitate în procesul colectării selective.
Elevii ciclului primar realizau reciclarea selectivă și înainte de acest proiect, în sălile de clasă, iar de la
inaugurarea Zonei de „Colectare Selectivă” au înțeles că deșeurile colectate vor servi mai departe ca materiale utile pentru realizarea de obiecte originale pentru Zona „Reciclate și-napoi la lume date”, precum și pentru celelalte zone create în cadrul proiectului.

2. Zona „Păsări fericite” – coordonator Denisa Haidău

Amenajarea celei de-a doua zone din cadrul Proiectului „Caravana Reciclării Creative”, Zona „Păsărilor
fericite”, a început cu două activități menite să stimuleze atât spiritul ecologic al elevilor din ciclul primar, cât și creativitatea acestora. La nivelul tuturor claselor s-a demarat o acțiune de colectare și reciclare a cutiilor de conserve pe care elevii le aveau acasă. Acestea au fost pictate și transformate cu multă pricepere în albine, buburuze și greieri, care să atragă păsările spre această zonă, servind, de asemenea, și ca hrănitoare pentru păsări. Cea de-a doua acțiune a constat în confecționarea de către elevi a unor căsuțe de păsări și recipiente de hrană pentru acestea, utilizând exclusiv materiale reciclate. În realizarea lor, elevii au dat dovadă de multă creativitate, îndemânare și spirit inventiv, îmbinând într-un mod ingenios materialele folosite. Obiectele realizate de către elevi au fost mai întâi expuse în cadrul expoziției din zona „Reciclate și-napoi la lume date”, organizată în 29 martie 2024, pentru a fi admirate de către toți elevii școlii, urmând ca ulterior să fie folosite pentru a da un plus
de viață curții noastre.
După multă muncă și implicare, cu voie bună și plini de entuziasm, fără nicio păcăleală, în data de 1
aprilie, Ziua Pă(călelilor)sărilor, elevii școlii împreună cu învățătoarele coordonatoare au inaugurat „Zona păsărilor fericite”, un spațiu special amenajat și destinat observării păsărilor și a modului în care acestea trăiesc.

3. Zona „Grădina minunată” – coordonator Florina Hruban

În data de 16 martie 2024, într-o frumoasă zi de sâmbătă, în care soarele s-a arătat după o săptămână de ploi și frig, cu mult entuziasm și voie bună, cele 5 cadre didactice coordonatoare ale proiectului ,,Caravana Reciclării Creative”, alături de părinți și copii, au muncit cu spor pentru amenajarea spațiilor din curtea școlii. În spațiile amintite, urma să fie amenajate cele două zone din curtea școlii, și anume: Zona „Păsări fericite” și Zona „Grădina Minunată”, două „stații” importante în realizarea obiectivelor proiectului. Cu gândul că, după ploaie, curcubeul își face apariția ca semn al speranței și al bucuriei pentru viață, am luat acest simbol pentru colorarea spațiilor gri din curtea școlii. Mai întâi gardul, peste care vremea a trecut, făcându-l să fie lipsit de culoare și neprietenos în ochii privitorilor, a fost vopsit cu un albastru azuriu, precum este cerul după ploaie, când soarele ne încântă cu lumina sa. Deoarece lângă acesta se afla un gard viu, care a fost plantat în anul precedent, l-am toaletat și pregătit pentru a crește frumos. Apoi, pentru că azuriului cerului îi trebuia și un curcubeu, am pregătit cauciucurile, pe care le-am reciclat din garajele unor părinți, le-am curățat și le-am vopsit în cele șapte culori ale curcubeului. Cauciucurile au fost fixate în spațiile libere din curtea școlii, iar în data de 19 aprilie 2024, s-a realizat activitatea de plantare, care le-a transformat în mini-grădini pline de flori colorate. În cele din urmă, s-au fixat suporturile pentru flori, pe gardul pregătit. S-au reciclat și vopsit flacoane din plastic în care s-au plantat flori, iar copiii au sortat dopurile de plastic pe care le-au reciclat (pe culori), cu ajutorul acestor dopuri fiind scrise denumirile celor cinci zone.


Lansarea Zonei „Grădina Minunată” se realizeză odată cu Ziua Pământului, data de 22 aprilie 2024, fiecare privitor putându-se bucura de o curte a școlii mai colorată, mai plină de vitalitate, mai atractivă.

4.Zona „Lecturi inspirate” – coordonator Iulia Ciobotariu-Boer

După ce am identificat spațiul potrivit pentru Zona „Lecturi Inspirate”, împreună cu elevii am realizat un plan al amenajării acestuia, iar în cadrul săptămânii Școala Verde am igienizat sala și am pictat pereții în culori vesele. Pentru amenajarea acestui spațiu, elevii școlii au colectat materiale textile din hainele ce nu se mai puteau folosi sau dona, materiale ce vor fi transformate în pufuri numai bune de stat și de relaxat alături de o carte bună. Din mai multe lădițe de lemn recondiționate am realizat un colț cu etajere în care vom avea multe cărți și reviste interesante puse la dispoziția elevilor. Pe lângă acestea, elevii au mai adunat diverse obiecte reciclabile pe care le putem transforma în recipiente artistice pentru plante ce vor înfrumuseța și vor crește atractivitatea zonei, astfel încât cât mai mulți copii sa vină și să redescopere bucuria cititului și să se aventureze într-o carte nouă. Cititorii mici și mari au fost invitați cu mult entuziasm să sărbătorească Ziua Internațională a Cărții pentru Copii (2 aprilie – ziua de naștere a scriitorului Hans Christian Andersen), fiind parte dintr-un Book Swap la nivel de școală – eveniment ce și-a propus în primul rând promovarea lecturii sustenabile în rândul elevilor. Alte scopuri urmărite în cadrul evenimentului au fost: conștientizarea bucuriei refolosirii cărților, donarea cărților spre biblioteca nou înființată, popularizarea Zonei „Lecturi Inspirate”, motivarea elevilor de a participa în amenajarea spațiului respectiv, încurajarea spiritului de voluntariat. În cadrul evenimentului fiecare elev a selectat cărțile de acasă pe care nu le mai folosea, a venit cu ele la BOOK SWAP primind un cupon pentru fiecare volum. Elevii au răsfoit cărțile existente și au plecat acasă cu volume aduse de către alți participanți, neuitând faptul că orice cupon nefolosit, adică pentru care nu și-au luat o carte la schimb înseamnă o carte în plus pentru bibliotecă. Ziua a fost un adevărat succes, biblioteca ajungând la peste 150 volume, primele cărți din Zona de Lecturi Inspirate. Gândul ce a rămas cu noi după eveniment a fost că putem să le dăm o nouă viață cărților, putem bucura un alt copil cu o carte pe care noi nu o mai dorim. În loc să lăsăm cărțile să adune praf, le dăm mai departe, oferindu-le astfel o a doua viață, iar în schimb plecăm acasă cu o carte nouă pentru a călători spre alte aventuri.
Noi abia așteptăm să continuăm aventura în Zona „Lecturilor Inspirate”, să lansăm această zonă așa cum se cuvine și să ne bucurăm de acest spațiu feeric în fiecare zi după finalizarea lui.

5.Zona „Reciclate și-napoi la lume date”– coordonator Anca Epure

Caravana Reciclării Creative continuă, cu entuziasm, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. Deopotrivă, profesori, copii, părinți au pus umărul și au dat viață zonei „Reciclate și-napoi la lume date”. Elevii de la ciclul primar, îndrumați de profesorii coordonatori și sprijiniți de părinți au reușit să dea o nouă viață deșeurilor. Au reciclat diverse materiale pe care le-au transformat în obiecte folositoare. Au construit căsuțe și hrănitoare pentru păsări, au realizat multe jocuri și jucării din carton, capace de plastic, PET-uri, au modelat ghivece și suporturi pentru ghivecele cu flori. Toate aceste obiecte au putut fi admirate, de către toți copiii, în cadrul expoziției „Reciclate și-napoi la lume date”, organizată în 29 martie 2024. Vizitarea expoziției a fost un moment de bucurie pentru toți, a fost un moment de inspirație: „Uite, la asta nu m-am gândit!” și a reprezentat sursa întrebării: „Când mai organizăm încă o expoziție?”


Suntem în etapa în care selectăm cele mai originale obiecte realizate de elevi în tot acest timp, pentru a le putea reuni într-o expoziție finală și pentru a lansa Zona „Reciclate și-napoi la lume date”. Deja ne considerăm învingători prin prisma faptului că elevii școlii noastre au conștientizat importanța implicării active a fiecăruia în reciclarea, reducerea și reutilizarea deșeurilor. Acest lucru ne ajută să credem într-o planetă mai curată, mai frumoasă, așa cum ar trebui să fie, pentru binele comun.

Aceasta este munca noastră din cadrul proiectului „Caravana Reciclării Creative”: 5 „stații” echivalente
celor 5 Zone create, aproximativ 10 activități importante, o adevărată muncă de echipă, implicare, inspirație, creativitate, responsabilitate. Ne bucurăm că reușim să ne oferim un mediu de învățare mai atractiv, pe termen scurt și mediu, dar îndrăznim să aspirăm și la un viitor mai bun în viața școlii noastre și a comunității din care facem parte.

În concluzie, considerăm că munca depusă până acum ne va conduce cu succes spre finalizarea acestui
proiect, fiecare Zonă creată fiind motiv de bucurie pentru toți cei implicați. Fiecare „stație” în care ne oprim deschide noi orizonturi pentru elevii noștri, dar și pentru adulții implicați. Ne dorim ca impactul asupra tuturor celor implicați (elevi, profesori, familiile elevilor, comunitatea locală) să fie de natură să continue acțiunea de colectare selectivă și de reciclare creativă după finalizarea proiectului.

De ce? Pentru că un mediu mai curat înseamnă o viață de calitate pentru noi toți.

Lasă un comentariu

2 răspunsuri la „5 zone, 5 stații ale Caravanei Reciclării Creative la CNER”

  1. Avatarul lui blog racovita

    👍

    Apreciază

  2. Avatarul lui CARMEN LAPUSAN
    CARMEN LAPUSAN

    Felicitari copiilor si dascalilor pentru perseverenta, efort si implicare. Sunt increzatoare ca “viitorul lumii se afla in aceste clase”! Cu respect si recunostinta, va multumesc! Carmen Lapusan

    Apreciat de 1 persoană

Blog la WordPress.com.